Mozno to nie je uplne o setreni vody, ale pred 3/4 rokom som si dal namontovat do stupacky redukcny ventil tlaku vody.

Dovod bol ten ze pravdepodobne vodarne zacali pustat vyzsi tlak do bytovky a poistny ventil na elektrickom bojleri mi zacal kvapkat nonstop (denne mozno vykvapkal aj 30 litrov vody). Kvapkat mal iba pocas ohrevu kedy teplotou stupne tlak v zasobniku vody nad cca 6 atmosfer.
Namontovany redukcny ventil som nechal nastaveny na 3 atmosfery a stale mam dostatocny prietok vody.
Odporucam hned namontovat na redukcny ventil aj manometer (stoji par €) kvoli nastavovaniu aj kontrole tlaku.
Hlavna vyhoda redukcneho ventilu je ta ze napriklad vodovodne baterie su stavane na cca 4 atmosfery a trvalym tlakovanim na viac atmosfer sa znizuje ich zivotnost a hrozi aj strata zaruky. Taktiez su menej namahane ine casti vodoinstalacie. Napr. pripojne hadicky k bateriam ktore ked prasknu tak hrozi vytopenie.
Ci aj usetri vodu neviem. Ale u mna mozno aj ano, kedze som 10 rokov mal ohrev vody cez plynovy prietokovy ohrievac a ten aby vobec zacal zohrievat musel som bateriu otvarat skoro naplno. Tento zlozvyk mi ostal aj ked som dal namontovat elektricky bojler a napr. pri umyvani riadov casto pustam vodu silno (obcas sa spamatam a uberiem), ale tym ze redukcny ventil znizi tlak, mala by byt aj spotreba nizsia. Je to len moja teoria a nemusi to byt pravda (nie som vodar) 🙂
Nejake info o redukcnych ventiloch:
Princip (video)
Vysoký tlak vody
Redukčný ventil predĺži životnosť vodovodných zariadení v domácnosti